Website Familie Vrieze
Behoud de de oudste ( 1876) grafstenen van onze familie!!
In onze zwerftocht kwamen mijn vader en ik op een kerkhof op Sappemeer-Oost.We wisten (uit het genealogisch onderzoek van onze verre neef J.J. Hoetjer) dat er graven moesten liggen van een tak van onze familie.
Broers en zusters  van Hendrik Berends Vrieze ( 1828), vader van onze grootvader Harm Vrieze hadden hier hun laatste rustplaats gevonden. Een verslag:
Op de regenachtige augustus middag van onze zwerftocht door Noord-Oost Groningen kwamen we aan bij de begraafplaats van Sappemeer- Oost  Door een ijzeren hek liepen we de begraafplaats op waar we aan het eind van een lang pad op een grafveld aankwamen, waar sinds zeker 20 jaar niet meer begraven was.

Op het veld, ongeveer een half voetbalveld groot, staan de graven in rijen opgesteld. De meeste graven dragen alleen een hoofdsteen waarop namen en data staan  vermeld en geen grondplaat.
Begraafplaats Sappemeer-Oost
We begonnen systematisch alle graven langs te lopen en te lezen wat er op de stenen stond. Het werd steeds spannender of we inderdaad graven van lang overleden familie zouden vinden.
Net toen we het bijna opgaven vonden we de eerste Vriezes:
Albertje Vrieze, dochter van Berend Vrieze en Aaltje Visser, De graven Berend en Aaltje zelf en nog veel meer familie.
Toen stuitten we op het graf van Ludof Brink en Catharina Bouwman, Ludof, zoon van Freerkie Vrieze en Jan Brink. Freerkie Vrieze was een dochter van Poppe Vrieze, broer van Hendrik Berends Vrieze onze directe voorvader, die zelf begraven ligt op het kerkhof van Oude Pekela.
Achter het graf van Ludolf en Catharina staan 3 stenen, die ouder leken dan de rest.
We maakten ze wat schoon en kwamen tot de volgende verassende conclusie:
Het betrof de grafstenen van  Berend Harms Vrieze en Freerkje Poppes van der Molen!!! Onze voorouders in rechte lijn. Zij leefden van + 1790 tot 1876 Dit betekent dat dit de oudst bekende graven uit onze familie zijn! De derde (meest linker) steen is van hun oudste zoon Harm
De graven van Ludof Brink en Catharina Bouwman met daarachter de graven van onze voorouders Berend en Freerkje
Ik heb de grafbrieven voor deze graven opgevraagd.Voor een contributie van 6.75 Euro per jaar, zijn we bekend als de rechtmatige familie en zal er met ons ovelegd worden op het moment dat graven dreigen te verdwijnen: Op deze manier bewaren we deze graven voor het nageslacht. ( ik heb ze voor 40 jaar vast gelegd)
De stenen zijn na 129 jaar sterk verweerd en het zou erg leuk zijn als we deze stenen weer zouden kunnen opknappen om ze zo te bewaren voor het nageslacht!